Powered By Blogger

3 Eylül 2012 Pazartesi

Hak Ettiği İlgiyi Göremeyen Filmler Serisi: 500 Days of Summer


500 Days of Summer ya da bir bilinen Turkçe adıyla 'Aşkın 500 Günü' 9 ekim 2009 da Türkiye de gösterime girmiş olan, Marc Webb'in yönettiği, Zooey Deschanel ve Joseph Gordon-Levitt'in oynadığı bağımsız bir film .Çıktığı yıl imdb de 8.6 alarak tüm zamanların en iyi filmleri sıralamasında 208. olarak unutulmayacak filmler arasına girsede, 7.9 olan güncel puanıyla bu listede tutunamamıştır. Film romantik komedi bilinse de beklenmedik sonuyla  kendine dram kategorisinde de sağlam bir yer ediniyor. Dolayısıyla baştan söyleyelim; Cinselliğin bol olduğu, çerezlik film beklentisiyle bu filmi izleyecek olanlar kendilerini hiç unutamadıkları lise aşklarını ararken bulabilirler.




Tom kaderin bir gün onu hayatının kadınıyla karşılaştıracağı güne kadar hayatının eksik kalacağına inanmış biraz saf, biraz melankolik ve biraz da kaderci bir kartpostal yazarı.  Summer günlük yaşayan, gelecekle ilgili çok planı olmayan, ve aşka inanmayan genç kız kişisi. Bu iki zıt karakterin yolu; Summer'ın  Tom'un patronun asistanı olmasıyla kesişir. Tom ve Summer'ın ilişkisi Tom'un kaleminden çıkmış bir günlüğü okurcasına, biz izleyenlere sunulur.


Film baştan sona aşkla ilgili inandığımız klişelere bir eleştiri aslında. ''Boy meets girl...Boy falls in love.... Girl doesn't...'' girişi ile başlıyor film. Devamında dikkat çeken: ''This is not a love story. This is a story about Love'' tagline'ı var. Yani diyor ki:  ''Birazdan izleyeceğiniz 95 dakikalık Aşkla ilgili bu öykünün - Aşk Öyküsü değil- özeti üç cümledir''. Aşklara, arzulara, ayrılıklara kısacası haketmediği kadar fazla anlam yüklediğimiz herşeye,  yukarıda bahsettiğim eleştiri getirme amacı kendini bu cümleyle belli ediyor ve filmin sonunda ki ''Mucize veya kader diye bir şey yoktur, her şey sadece birer tesadüften ibarettir.'' öğretisiyle zirve yapıyor.

---spoiler---
''Tom ve Summer düğüne giderken trende karşılaşıyolar, düğünde eğleniyolar, dans ediyolar. Summer evlendikten sonra bankta Tom'u bulduğunda, Tom ona"Ama düğünde benimle dans ettin ve o vardı hayatında neden" diyor, Summer da "çünkü o anda seninle dans etmek istedim." diye cevap veriyor.''


İşte hayatta herşey bazen bu kadar basittir.  Bazen eylemler anlıktır ve bizim onlara yüklediğimiz gereksiz anlam alır onları çok başka yerlere götürür.

---spoiler--

 Film ilişkiler üzerine çekilmiş bir belgesel adeta. 95 dakika içerisine başarıyla  sığdırılan bir çok duygu olması ve bunların cok gerçekçi ve vurucu bir şekilde beyaz perdeye aktarılmış olması filmi çok geniş bir kitle için etkileyici  hale getiriyor.---spoiler---


en sevdiğim kısımlardan biri şuydu; günleri uyduracağım, önemli olan başlangıca ve sona ne kadar yakın oldukları...
gün 20: summer' ın her şeyini çok seviyorum mesela o kalp şeklindeki doğum izini...
gün 350: summer' ın her şeyinden nefret ediyorum mesela o hamam böceği şeklindeki doğum izinden...
Anlık hislerimizin düşüncelerimizi ne kadar etkilediği işte bu kadar açık ve net bir dille anlatılmış.


---spoiler---


Filmin can alıcı noktalırından biri de özenle seçilmiş müzikleri. Çeşitli türlerden, bir çok sanatçının bulundğu albüm yapılası liste şöyle:

a story of boy meets girl - mychael danna and rob simonsen
us - regina spektor
there is a light that never goes out - the smiths
bad kids - black lips
please, please, please let me get what i want - the smiths
there goes the fear - doves
you make my dreams - hall & oates
sweet disposition - the temper trap
quelqu'un m'a dit - carla bruni
mushaboom - feist
hero - regina spektor
bookends - simon & garfunkel
vagabond - wolfmother
she's got you high - mumm-ra
here comes your man - meaghan smith
please, please, please let me get what i want - she & him 


Hero,  please, please, please let me get what i want,  sweet disposition  favorilerim..


Tabi sözün bittiği yer Expectations vs Reality sahnesi..



















* Yazının Spoiler'la belirtilen kısımları itü sözlük yazarlarına aittir.

1 yorum:

  1. Turkiye'deki ismiyle "Besyuz Days of Summer"'i bir yanim hak ettigi ilgiyi goremedigini dusunse de, diger yanim surekli underground kalmasini, bana ozel olmasini istiyor.

    YanıtlaSil